Inköp och upphandling
Genom att följa FN:s principer för hållbart företagande sätter vi upp riktlinjer som gäller vid inköp och upphandlingar som Flexrent gör.
Vid inköp och upphandling ska de ekonomiska, sociala och miljömässiga aspekterna vägas samman inför varje beslut. Målet är att Flexrent ska bedriva effektiv, kostnadsmedveten och hållbar upphandling, som är tydlig och känd för hela Flexrents verksamhet.
Denna målsättning ska underlätta beslut där det uppstår målkonflikter när ekonomiska, sociala och miljömässiga aspekter ska vägas samman. Som huvudregel ska dessa aspekter vägas likvärdigt inför ett beslut. Vid målkonflikter mellan dessa får dock kostnaden vara vägledande så länge det är förenligt med svensk lag och följer de 17 principerna för hållbart företagande.
Vid inköp och upphandling är det viktigt att se till helheten.
Flexrent vill vara en god och pålitlig aktör som många vill göra affärer med. Därför är det viktigt att skapa goda relationer till leverantörer, särskilt vid större avtal. Vid sidan av ambitionen om långsiktiga avtal och samarbeten med beprövade leverantörer, skall avtalen konkurrensutsättas efter att de löpt ut. Denna konkurrensutsättning och ny upphandling ska syfta till att hitta potential till sänkta kostnader, ökad kvalitet och/eller för att ställa högre krav på leverantörerna.
Om det är otillbörligt, dvs. när det inte finns någon alternativ leverantör eller när den befintliga leverantören av affärsmässiga skäl anses vara den bästa, behöver inte en ny upphandling göras utan avtal kan förlängas.
I de fall där Flexrents kund special beställer och föreskriver ett visst material, utifrån egna kravställningar, så ska Flexrent tillgodose inköpet.
Flexrent ansvarar dock för att samarbeta med pålitliga aktörer som bedriver sin verksamhet i enlighet med gällande lagstiftning och förhåller sig till FN:s 17 principer för globalt företagande.
Idag har Flexrent ett etablerat antal leverantörer inom Europa för inköp av diverse material, som vi har gott förtroende för. Många faktorer spelar in vid ett inköpsbeslut, exempelvis kostnad, kvalitet, leveranstid, villkor och tidigare relationer till leverantörer.
Produktens miljöpåverkan är en annan viktig faktor och Flexrent väljer alltid i första hand att köpa in produkter som är miljöbedömda.
Det är viktigt för oss att FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och Barnkonventionen följs även av våra leverantörer.
Vi ställer krav på att våra leverantörer följer FN:s Barnrättsprinciper och att ILO:s konventioner om arbetstagares rättigheter uppfylls av alla leverantörer. Vid val och bedömning av externa leverantörer använder Flexrent kriterier som bygger på olika hållbarhetsaspekter.
Vi har en godkännandelista på våra största och viktigaste leverantörer.